Strumpor

Att välja rätt strumpor att stoppa ner i vandringskängan är väldigt viktigt för att slippa undan skoskav. Under många herrans år har jag själv gått omkring med helt fel strumpor i kängorna, jag kanske inte har fått skoskav alla gånger men det är också lätt att kanske frysa på vintern och bli fuktig av svett på sommaren. Det sista är ju heller inte särskilt bra om man ska försöka undvika skoskav, fuktiga strumpor och skor är verkligen katastrof. Jag vet dom som har stoppat fötterna i plastpåsar när dom har blivit blöta i skorna och halkat runt i kängorna. Kanske inte helt optimalt det heller.

Strumpor i olika material

Strumpor finns i många olika material så det kan vara förvillande när man ska köpa, vad är det jag behöver? Precis som med allt annat så är valet av strumpor beroende av vad det är du ska göra, vilka skor du har och vilken årstid det är. Som jag skrev innan så vill man till varje pris undvika att bli fuktig om fötterna. Det är mycket större risk för bakterietillväxt och blåsor i huden när den är fuktig. Vilka olika egenskaper som materialen har kommer vi att gå igenom i nästa stycke.

Strumpans material & egenskaper

Om foten ska vara i en vandringskänga där du trampar runt i väldigt många olika underlag riskerar du att bli blöt eller svettig på sommaren. Då passar en strumpa av ull eller syntet väldigt då materialet binder fukt. Då håller du dina fötter lättare torra. Om du dessutom väljer en ull strumpa av merinoull kan du också använda dessa på vintern då materialet håller värmen. Du får också en annan bra egenskap på köpet när du väljer merinoull och det är den antibakteriella effekten vilket innebär att strumpor och skor inte kommer att lukta illa efter några mils vandring och efter att ha använt kängorna i några år.